Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η πορεία της αγοράς αποδεικνύει την ισχύ της - Ανάλυση επί δύο αστοχιών σε προβλέψεις αποτελεσμάτων

Η πορεία της αγοράς αποδεικνύει την ισχύ της - Ανάλυση επί δύο αστοχιών σε προβλέψεις αποτελεσμάτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πριν σχολιάσουμε την πορεία της αγοράς, θέλω να αναφερθώ σε δύο σοβαρές αστοχίες τις οποίες είχαμε. Ή μάλλον, δεν πρόκειται για αστοχίες, αλλά για λάθη που έγιναν στον τομέα της ανάλυσης και των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων εισηγμένων εταιριών.

 

α) Σαράντης. Στο άρθρο που δημοσιεύσαμε για το τεύχος 251 (δείτε εδώ), στην πρόβλεψή μας για τα μεγέθη του 2023, δεν λήφθηκε υπόψη η διακοπή της συνεργασίας της εταιρίας, με την Estee Lauder, η οποία έγινε τον Ιούνιο του 2022 και συνεπώς υπάρχει μια υπερεκτίμηση των προβλεπόμενων κερδών για το 2023.

Είναι σαφέστατα ένα σοβαρό λάθος. Γιατί συνέβη; Συνέβη λόγω της πρακτικής που έχουμε να καταγράφουμε τα πραγματικά μεγέθη ενός ισολογισμού και όχι αυτά των “συνεχιζόμενων” δραστηριοτήτων. Για το  θέμα αυτό, που είναι σοβαρό (δηλαδή, πώς θα πρέπει να χειριζόμαστε στην απεικόνιση των ισολογισμών, το ζήτημα της διακοπής μιας δραστηριότητας ή της πώλησης μιας θυγατρικής), θα ασχοληθούμε στο τεύχος του Μαΐου. Καθώς το “μαθηματικό μοντέλο” πρόβλεψης που χρησιμοποιούμε, εφαρμόστηκε επί των μεγεθών που συμπεριλάμβανε και τη διακοπείσα δραστηριότητα, οδηγήθηκε σε λάθος πρόβλεψη, την οποία, κατά τη διαδικασία ελέγχου, δυστυχώς, πιθανότητα λόγω της έντασης για να προλάβουμε τις ημερομηνίες, δεν εντοπίστηκε και δεν διορθώθηκε.

Το ευτύχημα είναι ότι, από την ημέρα που μεταβάλαμε την επενδυτική άποψή μας για την ΣΑΡ και την τοποθετήσαμε στην κατηγορία “Top 25”, η μετοχή σημείωσε ελαφρά άνοδο και δεν υποχώρησε, ώστε να προκληθεί ζημιά σε κάποιον που έλαβε υπόψη του την εκτίμησή μας.

Εκ των πραγμάτων, σήμερα, αναπροσαρμόζουμε την εκτίμησή μας, στην εκτίμηση της διοίκησης, όπως την παρουσίασε σήμερα στους Θεσμικούς Επενδυτές, δηλαδή πωλήσεις € 480 εκατομμυρίων και κέρδη (μφ) € 28,4 εκατομμυρίων. Βασισμένοι στην παρούσα εκτίμηση, κατά τη διάρκεια του έτους, θα παρακολουθούμε τα μεγέθη της εταιρίας και, εάν χρειαστεί, θα τα αναπροσαρμόζουμε.

 

β) Αλουμύλ. Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρία, οι πωλήσεις της εταιρίας έφτασαν στα € 402 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) στα € 27,7 εκατομμύρια (δείτε εδώ).

Στην αρχική πρόβλεψη που δημοσιεύσαμε στις 16/2/2022 (δηλαδή, στις αρχές του περασμένου χρόνου, προβλέπαμε πωλήσεις πάνω από € 350 εκατομμύρια και κέρδη, περί τα € 27 εκατομμύρια. Δηλαδή η πρόβλεψή μας ήταν ορθή προς την κατεύθυνση των πωλήσεων και ακριβέστατη ως προς τα κέρδη, παρά το ότι διατυπώθηκε στην αρχή του περασμένου έτους.

Η πρόβλεψη μεταβλήθηκε δέκα μήνες αργότερα, στις 9/12/2022, με τις προβλεπόμενες πωλήσεις να φτάνουν στα € 385 εκατομμύρια και τα κέρδη (μφ) στα € 40 εκατομμύρια.

Το λάθος, οφείλεται στην αστοχία του “μοντέλου προβλέψεων” που χρησιμοποιούμε, λόγω των υψηλών περιθωρίων μικτού κέρδους και EBITDA που εμφάνισε η εταιρία στο 9μηνο της χρήσης. Δυστυχώς, καθώς η δημοσίευση αποτελεσμάτων 9μηνου δεν γίνεται σε τακτική βάση, αλλά έγινε εκτάκτως στα προηγούμενα χρόνια, λόγω covid και λόγω πληθωρισμού, το μοντέλο που χρησιμοποιούμε, καθώς δεν υπήρχαν πολλά προηγούμενα 9μηνα, δεν στάθμισε ικανοποιητικά το 9μηνο του 2022. Αυτό, είναι ένα λάθος “τεχνικό”. Είμαι όμως βέβαιος ότι μπορούσε και έπρεπε να γίνει αντιληπτό.

 

Στις προβλέψεις που διατυπώσαμε για το έτος 2022, γενικά είχαμε επιτυχία, αφού οι αποκλίσεις μας, ήταν, σε γενικό επίπεδο μικρές. Όμως, νιώθουμε ότι η επιτυχία αυτή μειώνεται (ή αμαυρώνεται) λόγω των αστοχιών σε δύο εταιρίες που τις γνωρίζουμε καλά, τις υποστηρίζουμε και τις παρακολουθούμε.

 

Στη ζωή, μαθαίνουμε από τα λάθη και τις αστοχίες μας. Τα δύο περιστατικά που αναλύω παραπάνω, δείχνουν, σε μας που εργαζόμαστε στο περιοδικό, ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ελέγχου, ώστε να αντιλαμβανόμαστε τις αστοχίες, τουλάχιστον τις μεγάλες, όπως ήταν αυτές οι δύο. Να είστε βέβαιοι ότι θα το κάνουμε.

 

Για τις δύο αυτές εταιρίες, θα έχουμε πληρέστερα κείμενα, εντός της εβδομάδας. Επίσης, εντός της εβδομάδας, θα δημοσιεύσουμε την ανάλυσή μας για τη Cener, η οποία καθυστέρησε, επειδή θέλαμε να “ψάξουμε” καλύτερα τις θυγατρικές της.

 

Αν τα παραπάνω δύο περιστατικά μας στεναχώρησαν, τουλάχιστον, η αγορά, με την πορεία της, μας κάνει χαρούμενους.

Μας κάνει χαρούμενους επειδή επιβεβαιώνεται διαρκώς η άποψη της “ισχύος” που επιδεικνύει η αγορά, κάτι που με τη σειρά του επιβεβαιώνει το ότι, όντως, η οικονομία και το Χρηματιστήριο, κινούνται σε μία νέα φάση που, είναι ανοδική και η ανοδικότητα της οποίας δύσκολα θα μπορούσε να καμφθεί, από μη σημαντικά, ή μη “δομικά” γεγονότα. Οι εκλογές, ή ακόμη και μια κυβερνητική αλλαγή (τουλάχιστον σε επίπεδο μεταξύ αστικών και συστημικών κομμάτων) δε συνιστούν δομικό γεγονός.

 

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα επίπεδα που βρισκόταν στα μέσα Φεβρουαρίου, όπου επίσης είχε συναντήσει δυσκολίες στην εξέλιξη της ανόδου του. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι, σήμερα κατέγραψε την 8η συνεχόμενη άνοδό του, κάτι που είχε να πετύχει, από τον Ιούλιο του 2021.

Πέραν από τις δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μια ξεκάθαρη “πρωτιά” στο κυβερνών κόμμα (βέβαια, όπως έλεγε κάποτε ένας παλιός πολιτικός, “η κάλπη είναι σαν την γκαστρωμένη γυναίκα και ποτέ δεν ξέρεις τι θα βγάλει”), το “καύσιμο” που κινεί την αγορά σε ικανοποιητικά επίπεδα, είναι τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων, τα οποία, όπως εξελίσσονται, είναι από τα υψηλότερα στην ιστορία του Χρηματιστηρίου. Παράλληλα, οι προβλέψεις για τη χρήση του 2023, τουλάχιστον όπως διατυπώνονται μέχρι στιγμής, εξακολουθούν να είναι θετικές και αισιόδοξες.

 

Όπως σταθερά δηλώνουμε κατά τους τελευταίους μήνες, εξακολουθούμε να ανησυχούμε για τις εξελίξεις στην αγορά των ΗΠΑ, αφού, αν υπάρξει κάτι αρνητικό, αυτό θα “διαχυθεί” στις περισσότερες αγορές του κόσμου. Εν τούτοις, εξακολουθούμε να εκτιμούμε ότι, ακόμη και στην περίπτωση αυτή, η ελληνική οικονομία θα πετύχει καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης και η χρηματιστηριακή αγορά της χώρας, θα αποφύγει κάτι έντονα αρνητικό. Άλλωστε, αυτό ενισχύεται διαρκώς από προβλέψεις διεθνών οργανισμών -δείτε εδώ τη σημερινή πρόβλεψη του ΔΝΤ, που αναφέρει ότι η αναμενόμενη ανάπτυξη για την Ελλάδα, φέτος, πλησιάζει στο 2,6%, επίπεδο ανώτερο απ’ αυτό που εκτιμούν οι ελληνικοί φορείς, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί. Βέβαια, οι υψηλές προβλέψεις, δικαιολογούνται από την πορεία των μεγεθών κατά τους πρώτους μήνες του έτους.

 

Ο ΓΔ κατέγραψε σήμερα νέο υψηλό κλείσιμο 20 ημερών και απέχει από την καμπύλη του ΚΜΟ-200 ημερών (η οποία βρίσεται στις 921,10 μονάδες) κατά 15,7%.

Κατά τα φαινόμενα, απομακρύνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο εμφάνισης σήματος πώλησης κατά το διάστημα μέχρι τις εκλογές, ενώ, εκτιμούμε ότι ένα τέτοιο σήμα, θα μπορούσε να αποφευχθεί ακόμη και αν υπάρξουν διακυμάνσεις στην πορεία του Δείκτη και μετά την 21η Μαΐου.

 

Αυτά προς το παρόν, θα επανέλθουμε αύριο με περισσότερα στατιστικά για την αγορά, τα αποτελέσματα των εταιριών και προβλέψεις αποτελεσμάτων.

 

Καλό σας βράδυ.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text