Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

Η ιστορική οπτική των σημερινών διεργασιών στον τραπεζικό κλάδο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Διαβάζοντας, τις μέρες αυτές, για τις εξελίξεις στην (πολύπαθη) Τράπεζα Αττικής (Attica Bank τώρα) μου δημιουργήθηκαν κάποιες σκέψεις, τις οποίες νομίζω ότι πρέπει να μοιραστώ μαζί σας.

Η ιστορία έχει λίγο πολύ ως εξής: Το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο Μηχανικών) μειώνει τη συμμετοχή του στην Τράπεζα, καθώς δε θα συμμετάσχει στις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που θα γίνουν. (Δείτε εδώ). Παράλληλα, εισέρχονται ως μέτοχοι, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Παγκρήτια και η Thrivest. Η τράπεζα, όπως υποστηρίζεται, θα εξυγιανθεί και θα μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά, χωρίς περαιτέρω προβλήματα, ή τουλάχιστον, χωρίς μεγάλα προβλήματα. (Ένα το κρατούμενο).

 

Η Optima Bank, του Ομίλου Βαρδινογιάννη, λειτουργεί με επιτυχία, 4-5 χρόνια τώρα, δημιουργεί υποκαταστήματα, μαζεύει καταθέσεις και δίνει δάνεια και, αναμένεται -ίσως και εντός της χρονιάς, αλλά μάλλον θα πάει για το 2024- να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. (Δύο τα κρατούμενα).

 

Παρατηρούμε λοιπόν, ένα “άπλωμα” του τραπεζικού κλάδου, μετά από μια 15ετία “μαζέματος”.

 

Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Μα, τί άλλο, από μία εκδήλωση της κίνησης ανάπτυξης της οικονομίας. Η ανάπτυξη μιας οικονομίας, είναι στενά συνυφασμένη με το τραπεζικό σύστημα. Η επέκταση του τραπεζικού συστήματος, υποδηλώνει την επεκτατική κίνηση μιας οικονομίας.

Παράλληλα όμως, καθώς, οι τράπεζες εισάγονται (δια νόμου) στο Χρηματιστήριο, η επέκταση του τραπεζικού συστήματος, σημαίνει και την αύξηση της παρουσίας του τραπεζικού κλάδου στη χρηματιστηριακή αγορά.

Ο κύκλος της “συρρίκνωσης” - “ανάπτυξης” του τραπεζικού κλάδου, έχει συμβεί και στο παρελθόν, στην ελληνική οικονομία και στη χρηματιστηριακή αγορά.


Ας δούμε την εξέλιξη αυτή, στο παρακάτω διάγραμμα (δείτε το διάγραμμα σε μεγαλύτερη ανάπτυξη, εδώ).

Το διάγραμμα αυτό, μας δείχνει: α) τον αριθμό των τραπεζών που διαπραγματεύονταν στο Χρηματιστήριο, από το 1880 έως και σήμερα (οι μπλε μπάρες) - οι τιμές βρίσκονται στον αριστερό άξονα και β) την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου (η γραμμή) - οι τιμές βρίσκονται στον δεξί άξονα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο κλάδος έχει 6 τράπεζες - τις τέσσερις συστημικές, την Τράπεζα Αττικής και την Τράπεζα της Ελλάδος.

 

Τί βλέπουμε από το διάγραμμα αυτό;

1) Η παρουσία των τραπεζών στο Χρηματιστήριο, ήταν πάντα καταλυτική. Η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου, έφτανε πάντα σε πολύ υψηλά επίπεδα. Συχνά, ξεπερνούσε και το 50%. Στην προηγούμενη δεκαετία, έφτασε στα χαμηλότερα ιστορικά επιπεδα, αφού στο τέλος του 2018, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν μόλις το 10% της συνολικής.

2) Ο αριθμός των τραπεζών, αυξομειώνεται διαρκώς. Έφτασε στις 18, το 1929, στην τότε κορύφωση της αγοράς. Μειώθηκε σε 8 κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Έφτασε στις 11, στην κορύφωση του 1973. Στη συνέχεια, συνέχισε να αυξάνεται και έφτασε στις 17, στην κορύφωση του 1999. Στα μέσα της δεκαετίας του 2010, έφτασε στις 6, το χαμηλότερο αριθμό από το 1919. Σε λίγο θα αρχίσει να αυξάνεται. Και, σύμφωνα με την εκτίμησή μας, θα κορυφωθεί όταν θα κορυφωθεί η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς.

3) Σε εκείνη τη φάση, θα κορυφωθεί και το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

4) Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το 1999, παρά τις υψηλότατες τιμές που είχαν πετύχει οι τραπεζικές μετοχές και παρά τον αυξημένο αριθμό τραπεζών, το ποσοστό του κλάδου στη συνολική κεφαλαιοποίηση, ήταν σχετικά χαμηλό, μόλις 25,8%. Αυτό δε συνέβη επειδή δεν είχαν αυξηθεί οι τραπεζικές μετοχές, αλλά επειδή, ακριβώς επάνω στην “οργασμική” φάση της ανόδου των μετοχών, είχαν αυξηθεί πολύ περισσότερο, οι τιμές των άλλων μετοχών, ιδίως αυτών της μικρής κεφαλαιοποίησης. Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι, τότε (στην περίοδο 1999-2000), ο αριθμός των εισηχμένων μετοχών, είχε φτάσει στις 350.
Παράλληλα, παρατηρούμε ότι, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ως ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης, το 1998 είχε φτάσει στο 30,5%. Τί σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών, είχε προηγηθεί της ανόδου των υπολοίπων. Έτσι συμβαίνει πάντα με τα “blue chips” στον κύκλο ανόδου των μετοχών.

5) Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζικών μετοχών, φτάνει στο 20,9% της συνολικής, παραμένοντας κοντά στα πιο χαμηλά ιστορικά επίπεδα (ουδέποτε μέχρι το 2011, είχε βρεθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο). Κατά την άποψή μας, εφ’ όσον η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινηθεί ανοδικά, ο τραπεζικός κλάδος, θα αποκαταστήσει ένα μέρος των σημαντικότατων απωλειών της προηγούμενης δεκαετίας.

 

Συμπερασματικά, οι διεργασίες που γίνονται σήμερα στον τραπεζικό κλάδο, συμβαδίζουν με τη σταδιακή ανάρρωση και αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας, κάτι που άλλωστε είναι φυσιολογικό. Η αύξηση του μεγέθους του κλάδου, είναι φυσιολογική. Το ίδιο φυσιολογική -και συνεπώς προς την ιστορική εξέλιξη- θα είναι και η άνοδος της κεφαλαιοποίησης του τραπεζικού κλάδου, ως ποσοστό επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς

 

Αφήνουμε τα σχόλια για την αγορά, για την αυριανή μας δημοσίεση.

 

Καλό σας βράδυ!

 

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text