Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Ήταν μια ευχάριστη χρηματιστηριακή εβδομάδα!

Ήταν μια ευχάριστη χρηματιστηριακή εβδομάδα!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι:

α) Από την πορεία της αγοράς -και την μακροχρόνια πρόβλεψη που έχουμε διατυπώσει γι’ αυτή.

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε πέτυχε σήμερα το υψηλότερο κλείσιμο από την 7/7/2014, δηλαδή διαστήματος περίπου 9 ετών. Έχουμε εξηγήσει και σε άλλες περιπτώσεις ότι, τέτοιες κινήσεις, που ξεπερνούν μακροπρόθεσμα όρια, είναι πολύ σημαντικές, αφού δείχνουν ότι, κάτι ξεχωριστό συμβαίνει στην αγορά.

 

β) Από την πορεία της αξίας των συναλλαγών. Η αξία των συναλλαγών σήμερα έφτασε στα € 151 εκατομμύρια. Όπως έχουμε αναφέρει, όσο ο μέσος όρος της μετεκλογικής περιόδου ξεπερνά τα € 120 εκατομμύρια, είναι κάτι σημαντικό και σημαίνει ότι η άνοδος υποστηρίζεται από ικανοποιητικά κεφάλαια. Θα προβληματιστούμε εάν, στην περίοδο αυτή, η αξία συναλλαγών  υποχωρήσει κάτω από τα € 100 εκατομμύρια. Βέβαια, την εξέλιξη των προσδοκιών για την αξία των συναλλαγών μπορούμε να τη βλέπουμε και στην εξέλιξη της τιμής της μετοχής της ΕΧΑΕ. Η μετοχή έχει καταγράψει άνοδο κατά 22,7% από την προηγούμενη Παρασκευή (19/5 - δηλαδή πριν από τις εκλογές) και 63,2% από την αρχή του έτους. Ο μέσος όρος συναλλαγών από την αρχή του έτους φτάνει πλέον στα € 106,2 εκατομμύρια (εδώ).

 

γ) Από τη συμπεριφορά των μετοχών. Όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει, στις πρώτες φάσεις μιας μεγάλης κίνησης ανόδου, ανεβαίνουν οι μετοχές που έχουν καλές προοπτικές, υψηλή κεφαλαιοποίηση και μεγάλη εμπορευστιμότητα (blue chips). Αυτό υποδηλώνει και την “ποιότητα” του χρήματος που εισέρχεται στην αγορά, δηλαδή “έξυπνο” χρήμα, ισχυρών επενδυτών, που θα τοποθετηθεί σε μετοχές με καλές προοπτικές και από τις οποίες μπορεί να “μπει” και να “βγει” εύκολα. Συνεπώς, το είδος των μετοχών που, κατά κύριο λόγο ανεβαίνει αυτή την περίοδο, δείχνει ότι κάτι σημαντικό εξελίσσεται στην αγορά.

 

δ) Από το ενδιαφέρον των επενδυτών. Δεν έχουμε ακόμη αριθμητικά στοιχεία των επενδυτών που κάνουν πράξεις κατά το μήνα Μάιο (θα τα έχουμε μετά την 8η Ιουνίου), εκτιμούμε όμως ότι είναι υψηλός.

 

ε) Από την εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς, στον ελληνικό, αλλά και τον ξένο Τύπο. Παντού αναφέρονται θετικές προοπτικές και προτροπές στους επενδυτές να ασχοληθούν περισσότερο με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Προσοχή. Κάποια στιγμή, στο μακρινό μέλλον (απέχει ακόμη αρκετά χρόνια), θα ξαναδούμε πομπώδη άρθρα με περιγραφές των θετικών προοπτικών που θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι η αγορά έχει ακόμη πολλά ανοδικά περιθώρια. Τότε, σε εκείνη τη φάση, δε θα χαρούμε. Θα φοβηθούμε.

 

στ) Από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Όπως θα δούμε στο τεύχος του Ιουνίου, έστω και από τον μικρό αριθμό εταιριών που έχουν δημοσιεύσει μεγέθη για το α’ τρίμηνο, είναι πιθανό, ο στοχος του +10% που είχαμε θέσει για την αύξηση της κερδοφορίας κατά το 2023, να ξεπεραστεί. Αυτό θα δώσει μεγάλη ώθηση στην αγορά.

 

Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι:

 

α) Από την πορεία του χαρτοφυλακίου μας. Με βάση τα σημερινά στοιχεία αποτίμησης (εδώ), η απόδοσή μας πλέον φτάνει στο +120,4%. Κάποιος θα πει ότι δεν είναι μεγάλη για διάστημα 4 ετών. Για εμάς είναι πολύ ικανοποιητική, καθώς όλο αυτό το διάστημα, δε βρεθήκαμε ούτε για μια μέρα σε αρνητικό επίπεδο. Παράλληλα, πιάσαμε το όριο του +20%, ως μέση ετήσια απόδοση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού, αν κατορθώσουμε και το διατηρήσουμε, η απόδοσή μας θα εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια (δείτε εδώ τον πίνακα αποδόσεων). Και νομίζουμε ότι θα το καταφέρουμε, αφού, με βάση την εκτίμησή μας, τα επόμενα χρόνια θα είναι σημαντικά καλύτερα.

 

 

β) Από τις επενδυτικές μας επιλογές. Δείτε τον πίνακα εδώ.

Η λίστα του top - 25, απέδωσε πολύ ικανοποιητικά, τόσο από την αρχή του έτους, όσο βεβαίως και κατά την τελευταία εβδομάδα.

Ας δούμε μερικά στατιστικά. Κατά την τελευταία εβδομάδα, η απόδοση του Γενικού Δείκτη ήταν +7,8%, ενώ από την αρχή του έτους φτάνει στο +31,3%.

Η λίστα με τις μετοχές top-25, κατά την τελευταία εβδομάδα, κατά μέσο όρο είχε απόδοση 9,0%. Από την αρχή του έτους, η απόδοση της λίστας φτάνει στο 38,8% (όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων, γνωρίζουν ότι το να φτάνεις στην απόδοση το Γενικού Δείκτη σε μία ιδιαίτερα ανοδική χρονιά, είναι κάτι αρκετά δύσκολο).

Η λίστα με τις μετοχές για τις οποίες εκφράζουμε “θετική άποψη”, είχε απόδοση +3,9% (την τελευταία εβδομάδα) και 12,1% (από την αρχή του έτους).

Η λίστα με τις μετοχές για τις οποίες εκφράζουμε “ουδέτερη άποψη), είχε απόδοση 4,8% (την τελευταία εβδομάδα) και 9,7%, από την αρχή του έτους.

Τέλος, η λίστα μετοχών για τις οποίες εκφράζουμε “αρνητική άποψη”, είχε απόδοση 3,1% κατά την τελευταία εβδομάδα και 23,2% από την αρχή του έτους.

 

Κατά τους επόμενους μήνες, θα δούμε ότι δε θα υπάρχει συνέπεια στις αποδόσεις. Δηλαδή, η απόδοση μιας μετοχής θα εξαρτάται λιγότερο από την πορεία της εταιρίας και περισσότερο από “τυχαία” γεγονότα της αγοράς. Θα δούμε κυρίως μετοχές χαμηλής κεφαλαιοποίησης και εμπορευσιμότητας να αποκτούν μια πιο επιθετική συμπεριφορά. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, μεταγενέστερης φάσης μιας ανοδικής αγοράς. Όμως, μέχρι τότε, έχουμε καιρό να τα εξετάσουμε αυτά.

Προς το παρόν όμως, ας παραμείνουμε κυρίως στις επιλογές που ο κάθε ένας από εμάς έχει κάνει και να αποφεύγουμε να “κυνηγούμε” μετοχές. Αυτό το “κυνήγι” δεν αποδίδει.

 

Τέλος, είμαστε ευχαριστημένοι, επειδή είναι Παρασκευή. Ήταν μια ιδιαίτερη δύσκολη εβδομάδα για μας. Χαιρόμαστε που θα έχουμε την ευκαιρία για μια μικρή ξεκούραση.

 

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους σας!

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text