Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Αρνητικό στοιχείο η πτώση της αξίας συναλλαγών - Θετικό, η άνοδος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Αρνητικό στοιχείο η πτώση της αξίας συναλλαγών - Θετικό, η άνοδος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ήδη, από το πρωί φάνηκε ότι, στη σημερινή συνεδρίαση θα γινόταν προσπάθεια ρευστοποίησης κάποιων κερδών (δε το λέμε “κατοχύρωση”, επειδή ως κατοχύρωση, νοείται η προσπάθεια διάσωσης κάποιων κερδών, εν όψει επερχόμενης πτώσης -κατά την άποψή μας, δεν επέρχεται κάποια πτώση, ή έστω, κάποια αξιοσημείωτη πτώση).

Το ότι ο Γενικός Δείκτης, ανέβηκε και πάλι και μάλιστα ανέβηκαν και οι τραπεζικές μετοχές (διατηρήθηκαν με ανοδικό πρόσημο, μέχρι τη δημοπρασία κλεισίματος), είναι -κατά την άποψή μας- ένα θετικό στοιχείο και δείχνει ότι διατηρείται η δυναμική της αγοράς.

 

Ας μην ασχολούμαστε με τέτοιες διακυμάνσεις και ας μην παρασυρόμαστε απ’ αυτές. Δε νομίζουμε ότι, η ευρεία μάζα των συνδρομητών μας, κάνει βραχυχρόνιες συναλλαγές.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, το πιο αρνητικό στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης, είναι η αξία των συναλλαγών, η οποία έφτασε μόλις στα € 97,5 εκατομμύρια.

Είχαμε θέσει ως όριο για τη διατήρηση της βραχυχρόνιας ανοδικής τάσης, το επίπεδο των € 120 εκατομμυρίων (ως μέσο όρο του διαστήματος μεταξύ των δύο εκλογών). Ο μέσος όρος των 6 πρώτων συνεδριάσεων, διατηρείται σαφώς πάνω από το όριο αυτό. Όμως, η σημερινή πτώση σε επίπεδα κάτω από € 100 εκατομμύρια, είναι ανησυχητική και υποδηλώνει ότι η άνοδος σε υψηλότερα επίπεδα, μπορεί να αντιμετωπίσει δυσκολίες.

 

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση δε κινδυνεύει η μεσομακροπρόθεσμη τάση.

 

Το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν η άνοδος πολλών μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η εξέλιξη αυτή, είναι θετική, αφού αυτή η “εναλλαγή” των ομάδων μετοχών που, κατά διαστήματα, σημειώνουν άνοδο, σημαίνει τη σταδιακή διάχυση της ανόδου και προς άλλες κατηγορίες μετοχών. Είναι μια φυσιολογική εξέλιξη που συμβαίνει σε φάσεις ανόδου μετοχών και είναι απόλυτα υγιής.

 

Αν εξαιρέσουμε την αξία των συναλλαγών -η οποία άλλωστε συνιστά ένα βραχυπρόθεσμο φαινόμενο- δε βλέπουμε κάτι που θα μπορούσε να μας κάνει να ανησυχήσουμε.

 

Η πορεία των δεικτών του “απόλυτου συστήματος” είναι ήπια και ήρεμα ανοδική (εδώ). Η απόσταση μεταξύ της καμπύλης του ΓΔ και της καμπύλης του ΚΜΟ-200 βρίσκεται στο 21,62% και είναι η υψηλότερη από το καλοκαίρι του 2019. Καμία ανησυχία.

 

Δημιουργήσαμε ένα καινούργιο πίνακα, όπου εξετάζουμε την πορεία των επενδυτικών επιλογών και κατατάξεων. Δείτε εδώ. (Από αύριο, ο πίνακας θα τοποθετηθεί σε ειδική σελίδα του site).

 

Στον πίνακα αυτόν, φαίνεται ο μέσος όρος της απόδοσης των διαφόρων κατηγοριών επενδυτικής κατάταξης και επιλογών, που χρησιμοποιούμε κατά τους τελευταίους μήνες.

Πρώτες σε κατάταξη, έρχονται οι μετοχές του επενδυτικού χαρτοφυλακίου, αφού ο μέσος όρος της απόδοσής τους, από την 19/5/2023 (την Παρασκευή προ των εκλογών) φτάνει στο 14,8%, έναντι  9,2% του Γενικού Δείκτη. Από την αρχή του έτους, ο μέσος όρος ανόδου των μετοχών μας, φτάνει στο 52,0%, έναντι 33,0% του Γενικού Δείκτη.

Με τον ίδιο τρόπο, δείτε και τους μέσους όρους των αποδόσεων των υπολοίπων κατηγοριών.

 

Πολύ σύντομα, θέλουμε να σχολιάσουμε θετικά τη ΣΠΕΙΣ, η οποία, κατά την άποψή μας, μπορεί να πετύχει ακόμη καλύτερες τιμές. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΝΤΕΡ.

Εξακολουθεί να μας εντυπωσιάζει η μετοχή της ΕΧΑΕ, όμως, γνωρίζουμε ότι, η μετοχή κινείται επιθετικά, σε φάσεις ανόδου των συναλλαγών. Εκτιμούμε ότι μπορεί να ανέβει αρκετά περισσότερο στους επόμενους μήνες.

Σταδιακά, επιβεβαιώνεται η επιμονή μας στην ΦΡΛΚ. Η διετία 2023 και 2024 θα είναι ιδιαίτερα θετικές για την εταιρία.

Παρά τις διαφωνίες μας με τη διοίκηση της ΛΑΒΙ (θα γράψουμε γι’ αυτά στο τεύχος), εκτιμούμε ότι η μετοχή μπορεί να πετύχει καλύτερες τιμές. Είναι μετοχή διακράτησης τουλάχιστον για μια τριετία.

 

Αυτά προς το παρόν. Καλό σας βράδυ.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text