Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Οι εκλογές, ως "καταλύτης" της περαιτέρω ανόδου. Τα στοιχεία που θα ανεβάσουν την αγορά.

Οι εκλογές, ως "καταλύτης" της περαιτέρω ανόδου. Τα στοιχεία που θα ανεβάσουν την αγορά.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αν μερικοί βρίσκουν την αγορά “βαρετή” αυτό το διάστημα, μάλλον έχουν δίκιο. Όμως, ας μη βαρεθούμε. Δεν είναι ότι δε συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στον πλανήτη ή τη χώρα. Συμβαίνουν και μάλιστα πολύ σημαντικά. Όμως, η χρηματιστηριακή μας αγορά, σήμερα, έχει “καθηλωθεί” από το ζήτημα των εκλογών. Και, όπως έγινε και κατά το μήνα Μάιο, απλά περιμένει, νωχελικά, το αποτέλεσμά τους.

Η νωχελικότητα, ίσως διακοπεί την επόμενη Παρακευή όταν (μετά το κλείσιμο της αγοράς) ανακοινωθεί η έκθεση του οίκου Fitch για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι κάποιοι θα “παίξουν” το ενδεχόμενο μιας πιθανής αναβάθμισης και έτσι, μπορεί να υπάρξουν βραχυχρόνιες κινήσεις, έως το τέλος της εβδομάδας.

 

Οι αγορές, χρειάζονται τους “καταλύτες” τους για να κινηθούν. Εστιάζουν σε μια αναμενόμενη εξέλιξη και παίρνουν θέσεις. Και αν θέλουμε να κρίνουμε, δε νομίζουμε ότι πλέον -ιδίως μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου- οι εκλογές είναι η κυριότερη αναμενόμενη εξέλιξη. Ένα θετικό για την αγορά αποτέλεσμα, θα λειτουργήσει θετικά (ως καταλύτης), όμως τα στοιχεία που θα ανεβάσουν την αγορά, στους προσεχείς μήνες, θα είναι:

Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η εξέλιξη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και κυρίως των τραπεζών.

Η πώληση των τραπεζικών μετοχών από το ΤΚΣ.

Η έναρξη των εισαγωγών στο Χρηματιστήριο (είτε της Optima Bank, είτε του Αεροδρομίου).

Η θετική εικόνα στης προσελκυόμενες επενδύσεις.

Η εξέλιξη του ΑΕΠ.

Η συζήτηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου.

Βέβαια, όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με ηρεμία (τουλάχιστον με ηρεμία) στις αγορές του εξωτερικού και χωρίς νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.

 

Σε κάθε περίπτωση, τα θετικά αναμενόμενα, είναι περισσότερα από τα πιθανά αρνητικά. Αυτή η σχέση, είναι που προσδιορίζει το θετικό μέλλον της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Η σημερινή συνεδρίαση, ήταν σαν τις προηγούμενες. Είναι αρνητικό ότι η αξία των συναλλαγών έχει υποχωρήσει, όμως, εκτιμούμε ότι εξακολουθεί να διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Την Τρίτη 23 Μαΐου, μετά τη “μεγαλειώδη” άνοδο της Δευτέρας, γράφαμε ότι, θα ήταν θετικό για την αγορά, αν ο μέσος όρος των συναλλαγών, μέχρι τις επόμενες εκλογές, κινηθεί γύρω από τα € 120 εκατομμύρια. Μέχρι σήμερα (εξαιρούμενης της Δευτέρας 20/5/2023, αλλά και της 31/5/2023, δηλαδή της ημέρας του “rebalancing”), ο μέσος όρος αυτής της περιόδου κινείται στα € 128 εκατομμύρια.

 

Την περίοδο αυτή γίνονται πολλές Γενικές Συνελεύσεις. Τα μηνύματα είναι θετικά και οι διοικήσεις των εταιριών φαίνονται αισιόδοξες. Δεν αναμένουν όλες βελτίωση των μεγεθών τους (αυτό συμβαίνει κυρίως στις “κυκλικές” εταιρίες), όμως γενικά, είναι αισιόδοξες για το μέλλον. Αυτό είχαμε καιρό να το δούμε. Είναι ένα πολύ θετικό σημάδι.

 

Σήμερα ανεβάσαμε και άλλες προδημοσιεύσεις. Θα ανεβάσουμε μερικές ακόμη τη Δευτέρα 5 Ιουνίου. Εκεί θα συμπεριλαμβάνουμε σχόλια για τις μετοχές που εξέπληξαν θετικά στις προηγούμενες μέρες (πχ ΜΕΒΑ, ΕΝΤΕΡ, ΣΠΕΙΣ, ΑΒΑΞ κλπ), μετοχές που είχαμε σχολιάσει  θετικά, σε προηγούμενες δημοσιεύσεις και προηγούμενα τεύχη.

Το περιοδικό, στην ολοκληρωμένη του μορφή, θα κυκλοφορήσει την Τρίτη 6 Ιουνίου.

 

Καλό τριήμερο να έχουμε όλοι. Να περάσουμε καλά και να μην ανησυχούμε για την αγορά!

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text