Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το πρώτο μέρος ενός μεγάλου, ανοδικού ταξιδιού.

Το πρώτο μέρος ενός μεγάλου, ανοδικού ταξιδιού.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σήμερα είναι από τις μέρες που, παρά τη μεγάλη άνοδο της αγοράς, νιώθω ότι δεν έχω κάτι καινούργιο να γράψω. Γενικά, αυτές τις ημέρες της ανόδου, δυσκολεύομαι να γράψω. Αυτός είναι ο λόγος που, τέτοιες μέρες, συχνά, “ξεφεύγω” και καταλήγω να γράφω σκέψεις για το πώς πρέπει να βλέπουμε την αγορά, για το πώς θα πρέπει να κάνουμε τις κινήσεις μας και το πώς να αποφεύγουμε τους κινδύνους.

 

Νομίζω πως, ό,τι είχαμε να πούμε, για το πώς θα κινηθεί η αγορά, αυτό το διάστημα το έχουμε ήδη πει. Και νιώθω μια μεγάλη ικανοποίηση. Δεν αποδειχθήκαμε εμείς σωστοί. Σωστή αποδείχθηκε η ιστορική σκέψη και η ιστορική θεώρηση της κίνησης της αγοράς.

 

Επί πέντε χρόνια, γράφουμε το ίδιο και το ίδιο: Από το 2016, η χώρα, η οικονομία και (αντανακλαστικά) η χρηματιστηριακή αγορά, έχουν εισέλθει σε μία νέα μακροχρόνια ιστορική περίοδο. Και το πρώτο τμήμα, η πρώτη φάση, κάθε νέας περιόδου, είναι ανοδική. Και κάνει την κίνησή της προς ένα “υψηλό” σημείο, για να ακολουθήσει μετά η πτώση, η ανάκαμψη και, στο τέλος, η πορεία προς την (αναπάντεχη) τελική πτώση, σε ένα νέο χαμηλό σημείο, όπου θα κλείσει ο κύκλος και θα ξεκινήσει ο επόμενος. Στο μεταξύ, θα έχει παρέλθει ένα διάστημα 30 έως 40 χρόνια, θα έχει αλλάξει η γενιά, θα έχει ξεχαστεί το παρελθόν και η τράπουλα θα ξαναμοιραστεί και το παιχνίδι θα αρχίσει από την αρχή και κάποιος άλλος Σιάτρας, θα γράφει για ιστορικούς κύκλους, κάποιος άλλος Λεωτσάκος θα γράφει και θα ξεγράφει και πάντα θα έχει δίκιο (η αγορά ή θα καταστραφεί, ή δε θα καταστραφεί) και κάποιος άλλος Μάνθος θα γράφει τα γραφικά του -και θα έχει και αυτός δίκιο. Τα ονόματα βεβαίως είναι ενδεικτικά και τυχαία και κάθε συνωνυμία με υπαρκτά πρόσωπα είναι συμπτωματική.

 

Προσπαθήσαμε να σας πούμε ότι το χρηματιστηριακό παιχνίδι είναι απλό. Και, σταδιακά, αποδεικνύεται και αυτή η αλήθεια. Δε χρειάζονται πολλές αλλαγές, πολλά διαβάσματα στις κουτσομπολίστικες στήλες, πολλά μέσα, έξω, εντός εκτός και επί τα αυτά. Χρειάζεται απλή λογική ότι, για παράδειγμα, οι τράπεζες θα ανέβουν, επειδή ξεκαθάρισαν τα χαρτοφυλάκιά τους και επειδή, ιστορικά (πάλι η ιστορική αλήθεια) δεν ανέβηκε ποτέ η αγορά, χωρίς να ανέβουν οι τράπεζες.

 

Βασικά όμως, χρειάζεται αυτοσυγκράτηση και κυρίως αποδοχή ότι, μπορεί να μην πετύχουμε τις καλύτερες δυνατές αποδόσεις, όμως θα καταφέρουμε να έχουμε μία αξιοπρεπή και τίμια απόδοση, που δε θα την πετυχαίναμε πουθενά αλλού και να δοξάζουμε το Θεό, ή ό,τι πιστεύουμε, που μας ήρθαν κέρδη από τον ουρανό, χωρίς να αγχωθούμε ιδιαίτερα και χωρίς να χύσουμε ποταμούς ιδρώτα.

 

Και αφού δεν έχω κάτι “τρέχον” να πω, θέλω να επισημάνω, για ακόμη μία φορά, ότι, δε μπήκαμε ακόμη στην τελική ευθεία της ανόδου, ή έστω στη μεγάλη άνοδο. Είμαστε ακόμη στην αρχή της φάσης. Είμαστε στο “1990” και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μέχρι το “1999”. Και όπως το γράφει, ωραία, ο ποιητής, ο δρόμος θα είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις, με Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες και με θυμωμένους Ποσειδώνες. Όμως, εμείς θέλουμε -και πιστεύω θα το κατορθώσουμε- η Ιθάκη, να μη μας προσφέρει μόνο το “ωραίο ταξίδι” (και αυτό είναι σημαντικό), αλλά να μας δώσει και ωραίες αποδόσεις.

 

Αγαπητοί συνδρομητές, φίλοι μου. Μετά τη σημερινή άνοδο -που φαίνεται σα να ήρθε από το πουθενά- νιώθω ότι το πρώτο μέρος αυτού του μεγάλου ταξιδιού, αυτής της νέας (αν και όχι τόσο νέας πια) ιστορικής περιόδου που έχει εισέλθει η αγορά μας, έχει ολοκληρωθεί. Μερικές φορές μας παίδεψε, μας κούρασε, μας έδωσε λύπες, αλλά και χαρές. Δόξα τω Θεώ, κατορθώσαμε να υπερδιπλασιάσουμε το κεφάλαιο του χαρτοφυλακίου μας (σήμερα, η απόδοση φτάνει στο 126,5% και η ετησιοποιημένη απόδοση στο 21,1% (δείτε εδώ), έτσι ώστε να μπορούμε να σας κοιτάξουμε στα μάτια, χωρίς να νιώθουμε ότι σας εξαπατήσαμε και δε σας δώσαμε αυτό που σας υποσχεθήκαμε.

 

Το ταξίδι μας, προς την “κορυφή” συνεχίζεται. Νιώθω όμως ότι θα πρέπει να αλλάξουμε μερικά πράγματα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα σας εξηγήσω το πώς θα συνεχιστεί.

 

Δυστυχώς, ένεκα του τριημέρου, δεν κατορθώσαμε να τελειώσουμε σήμερα το περιοδικό. Εν τούτοις, το 75% των άρθρων έχει δημοσιευθεί στις “προδημοσιεύσεις” (εδώ), χωρίς ωστόσο να είναι σε “κανονική σειρά”. Αύριο θα ολοκληρωθεί και θα διανεμηθεί.

 

Γιάννης Σιάτρας

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text