Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Η ταλαιπωρία των αγορών από την Omicron

Η ταλαιπωρία των αγορών από την Omicron

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το διάστημα αυτό, οι αγορές είναι ευαίσθητες και -συχνά- αντιδρούν με υπερβολική ταχύτητα και διακυμάνσεις. Νωρίς σήμερα το πρωί, κυκλοφόρησε η είδηση ότι, ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, υποστήριξη ότι, η μετάλλαξη Omicron, ίσως μειώσει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αγορές της Ασίας υποχώρησαν, ενώ οι αγορές παραγώγων των ΗΠΑ και της Ευρώπης, γύρισαν στο “κόκκινο”. Χρειάστηκε η παρέμβαση του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer κ. Μπουρλά, ο οποίος εξήγησε το πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα και το πώς θα ξεπεραστεί το παρόν πρόβλημα, για να ηρεμήσουν. Όμως και πάλι, υπάρχει μία σημαντική νευρικότητα, η οποία ουδείς γνωρίζει πώς και πότε θα ξεπεραστεί.

 

Η (λογική) εκτίμησή μας είναι ότι το πρόβλημα της μετάλλαξης Omicron θα ξεπεραστεί σχετικά εύκολα και, μάλλον, ανώδυνα. Όμως, ακόμη και έτσι, η νέα μετάλλαξη θα αφήσει το σημάδι της στη διεθνή οικονομία. Γενικά, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, ούτε και για την ελληνική οικονομία, παρά τα προβλήματα που ορθώνονται. Μία μακροχρόνια ανοδική φάση μιας οικονομίας, όπως αυτή στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, δεν διακόπτεται τόσο εύκολα, επειδή ακριβώς δεν είναι συγκυριακή.

Μέσα απ’ αυτή την οπτική, την οποία εκφράζουμε διαρκώς -και η οποία όμως διαρκώς επιβεβαιώνεται- δε μας ανησυχούν οι παρούσες δυσκολίες, ούτε της οικονομίας, αλλά ούτε και της χρηματιστηριακής αγοράς.

 

Δεχθήκαμε πολλά συγχαρητήρια από συνδρομητές μας, για το ότι, το ρίσκο που πήραμε την περασμένη Παρασκευή, οδήγησε σε θετικό αποτέλεσμα. Τους ευχαριστούμε, όμως έχουμε να τονίσουμε δύο πράγματα: α) Το ρίσκο, γενικά, δεν είναι κάτι καλό. Θέλουμε να το περιορίζουμε. Βέβαια, το ρίσκο δεν ήταν εξαιρετικά μεγάλο, αφού, αν η αρνητική πορεία της αγοράς συνεχιστεί, θα “βγούμε” λίγο πιο κάτω και τότε θα έχουμε προκαλέσει ζημιά, σε σχέση με το εάν θα βγαίναμε στις 858 μονάδες της Παρασκευής. β) Η “περιπέτεια” της μετάλλαξης Omicron, δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα μας ταλαιπωρήσει για αρκετό ακόμη διάστημα, με μεγάλες διακυμάνσεις. Το όλο θέμα, πάει την αγορά, χρονικά, πιο πίσω. Φοβόμαστε ότι, με την Omicron, οι αγορές μπορεί να βρουν αφορμή να φέρουν στην επιφάνεια άλλα προβλήματα, κυρίως το ζήτημα της ανόδου του πληθωρισμού.

 

Αύριο θα ανακοινωθούν οι δείκτες PMI που εξετάζουν την πορεία της βιομηχανίας σε μία σειρά οικονομιών. Θα πρόκειται για ένα σημαντικό τεστ, αφού οι δείκτες αυτοί, έχει αποδειχθεί ότι αποτυπώνουν με μεγάλη επιτυχία την πραγματική κατάσταση και τις τάσεις των οικονομιών.

 

Η υψηλή αξία των συναλλαγών σήμερα (€ 156 εκατομμύρια) εξηγείται επειδή σήμερα ήταν η ημερομηνία διακανονισμού της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI που έγινε στις 17/11/2021. Η κύρια αλλαγή, όπως γνωρίζουμε, από την αναδιάρθρωση αυτή, ήταν η ένταξη της ΔΕΗ στον δείκτη, μία εξέλιξη για την οποία πολλοί ανέμεναν να κερδοσκοπήσουν. Όμως, στην αγορά δεν υπάρχουν “εύκολα λεφτά”. Η ΔΕΗ έκλεισε σήμερα στα € 9,41, μόλις 4,5% πάνω από την τιμή της α.μ.κ. δείχνοντας ότι, μία μετοχή ανεβαίνει όταν πραγματικά αξίζει και όχι όταν την αγοράζουν τα ...αμερικανάκια.

 

Μετά το κλείσιμο -κακώς κατά την άποψή μας, οι μεγάλες εταιρίες θα πρέπει να δίνουν το παράδειγμα στην ενημέρωση και να μην περιμένουν την τελευταία μέρα για την ανακοίνωση αποτελεσμάτων- ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 9μηνο. Αυτά ήταν αρνητικά -δείτε εδώ. Η εταιρία εμφανίζει ζημιές ύψους 85 εκατ. ευρώ στο 9μηνο από κέρδη 46,6 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ σε επίπεδο γ' τριμήνου οι ζημιές ανήλθαν στα 98,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,6 εκατ. ευρώ στο γ' τρίμηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ, ήταν το μόνο -επναλαμβάνουμε, το μόνο- έντυπο ή γενικά, ο μόνος φορέας ανάλυσης, που δεν παρασύρθηκε από τα μεγάλα λόγια της εταιρίας και των “επενδυτικών οίκων” και διατύπωσε την άποψη ότι η εταιρία θα είναι ζημιογόνος κατά το έτος 2021. Δείτε το παλαιότερο άρθρο μας, εδώ.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text