Βγήκαν τα φίδια!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πριν από πολλά χρόνια -πρέπει να ήταν γύρω στο 1999- είχαμε έναν εξαιρετικό διευθυντή στο τμήμα Ανάλυσης του περιοδικού. Ο Κώστας Προ****κης. Κρητικός. Δεν είχε σπουδάσει οικονομικά. Είχε πτυχίο άλλης ανώτατης σχολής, αλλά ασχολιόταν με το Χρηματιστήριο και είχε μία έμφυτη λαμπερή αντίληψη για όσα συνέβαιναν στις εταιρίες και στην αγορά.

Τον θυμάμαι όταν καθόμασταν γύρω από το μεγάλο τραπέζι συνεδριάσεων.

- Και γιατί κύριε Κώστα (ήταν μεγαλύτερος από μένα και του μιλούσα στον πληθυντικό) νομίζετε ότι θα ανέβει αυτή η μετοχή;

- Θα το δεις κύριε Γιάννη (ήμουν πολύ νεότερός του και μου μιλούσε στον ενικό -το έβρισκα φυσιολογικό). Η μετοχή τώρα μαζεύεται σιγά - σιγά και χωρίς θόρυβο. Θα το δεις. Θα βγει η είδηση και θα το δεις. Τσουπ, θα κάνει μία και θα πεταχτεί επάνω σα το φίδι! Σα το φίδι σου λέω!

 

Είναι ένα απ’ αυτά που θυμάμαι από εκείνα τα χρόνια… Τα φίδια του κ. Προ****κη! Και “τσουπ” πετάγονταν, όπως το είχε προβλέψει!

 

Πέρασαν τα χρόνια και τα φίδια χάθηκαν. Έφυγαν (αν και λένε ότι τα φίδια δε μεταναστεύουν ποτέ). Σπάνια τα βλέπαμε στην αγορά μας. Δόξα τω Θεώ, τα είδαμε αυτές τις μέρες και, ιδίως, σήμερα!

 

Επί μήνες, επί βδομάδες, η αγορά “έσπρωχνε” για να ανέβει. Το γράφαμε και το αναλύαμε κάθε μέρα. Νιώθαμε, εδώ και μήνες ότι αυτό θα συνέβαινε και θα βρισκόμασταν σε νέο υψηλό. Μέχρι που φτάσαμε να αλλάξουμε το “απόλυτο σύστημα” για να μη βγούμε από την αγορά. Τόσο πολύ το πιστεύαμε.

 

Και σήμερα, να, “τσουπ” βγήκαν τα φίδια! Και τινάχτηκαν επάνω!

 

Έχει σημασία να μπορείς να “ζεις” την αγορά. Νιώθεις την κίνηση των “φιδιών”. Τρία χρόνια τώρα, που λειτουργούμε το “απόλυτο σύστημα” προσπαθούμε να κάνουμε να τη νιώσετε και σεις. Και νομίζω ότι, πολλοί, τη νιώθετε. Και είμαστε ευχαριστημένοι γι’ αυτό.

 

Ξέρετε, για κάποιον που, μανιωδώς, παρακολουθεί την ιστορία και τα στατιστικά της αγοράς, είναι ένα μεγάλο πράγμα, όταν κλείνει ένα “κενό” επτά ετών (διαβάστε άρθρο που ανέβασα νωρίτερα - εδώ) Είναι κάτι σπάνιο.

Το επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα ανεβαίνει, θα καλύπτει και άλλα “κενά”, θα κάνει νέα υψηλά 8, 9, 15 ετών και, ευχόμαστε, κάποια στιγμή να κάνει και νέο υψηλό, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 1999. Θα γεμίσουμε φίδια!

 

Δεν είναι το κέρδος αυτών των ημερών. Ούτε και ότι το χαρτοφυλάκιό μας, του “απόλυτου συστήματος”, χτύπησε νέο υψηλό (και ανέβασε τη μέση ετήσια απόδοσή του στο 24,0% -εκτιμούμε ότι θα ανέβει κι άλλο μέσα στο 2022).

Είναι η ικανοποίηση ότι “νικάμε” την αγορά και ότι, αποδεικνύουμε πως, η απλή, κοινή λογική και η πειθαρχία σε ένα “λογικό και ευέλικτο” σύστημα, μπορεί να μας δώσει εξαιρετικά κέρδη, χωρίς πολλές συναλλαγές, χωρίς πολύ κόπο.

Είναι -επίσης- η ικανοποίηση ότι, τιμάμε την εμπιστοσύνη σας και, πιστεύουμε, ότι δίνουμε πραγματική αξία στη συνδρομή που πληρώνετε για να μας διαβάζετε.

Ίσως καμιά φορά αργούμε το τεύχος, ή αργούμε κάποια άρθρα, όμως νομίζω ότι σας “μεταδίδουμε” την ουσία της αγοράς, ορθά και χωρίς ιδιαίτερα λάθη. Το Χρηματιστήριο είναι ένα μακροχρόνιο “παιχνίδι”. Και αν κάποιος ακολουθεί με συνέπεια τους κανόνες και έχει υπομονή, πολλές φορές θα δει, τα φίδια, να πετάγονται μπροστά του!

 

Σας στείλαμε το νέο τεύχος. Όπως σας είχαμε πει, η ύλη είναι “διασκορπισμένη” στο περιοδικό και στο site. Τα …μπερδέψαμε λίγο, για πρώτη φορά και το αργήσαμε κάπως. Όμως, θα βρούμε τα “βήματά” μας.

 

Καλό σας βράδυ!

 

Γιάννης Σιάτρας


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text