Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Το "πολιτικό ρίσκο" της χώρας, συμπεριλαμβάνεται πλέον στην "κατάσταση ανησυχιών" της χρηματιστηριακής αγοράς

Το "πολιτικό ρίσκο" της χώρας, συμπεριλαμβάνεται πλέον στην "κατάσταση ανησυχιών" της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μετά τις εσωτερικές αρχαιρεσίες στο ΚΙΝΑΛ και την επικράτηση του κ. Ανδρουλάκη, εκφράσαμε σοβαρές επιφυλάξεις για την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στη χώρα.

Οι επιφυλάξεις μας, είχαν να κάνουν τρία θέματα: α) το χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών, β) τη δυνατότητα αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος σε καθεστώς απλής αναλογικής και γ) την ακυβερνησία και τη διεξαγωγή και δεύτερων εκλογών. Όλα αυτά, τα συνοψίσαμε σε μία έκφραση, αυτής της “αύξησης του πολιτικού ρίσκου” της χώρας. Και τελικά, καταλήξαμε στο ότι, η αύξηση του πολιτικού ρίσκου της χώρας, θα καθυστερήσει την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, ίσως και μετά την άνοιξη του 2023, αναφέροντας ότι, κάτι τέτοιο, θα ήταν αρνητικό για το Χρηματιστήριο.

 

Τις σκέψεις αυτές τις κάναμε -και τις επαναλάβαμε αρκετές φορές- σε ανύποπτο χρόνο, όταν όλοι χειροκροτούσαν για την επενδυτική βαθμίδα που θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε ακόμη και κατά το 2022.

 

Σε σημερινό άρθρο του site euractiv.gr (δείτε το άρθρο εδώ), γίνεται ευθεία αναφορά σε “πιέσεις” που υπάρχουν από τις Βρυξέλλες, για “τεχνοκρατική κυβέρνηση” στην Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι αυτό το σενάριο θα μπορούσε να υποστηριχθεί, μετά από κάποιες εκλογές όπου δε θα υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία ή και δυνατότητα σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

 

Το άρθρο αυτό, αργότερα μέσα στην ημέρα διαψεύστηκε (και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά άραγε) - δείτε εδώ.

 

Σε κάθε περίπτωση, το euractiv.gr, όπως και όλο το σύστημα “euractiv” (δείτε εδώ) δεν είναι κομματικό site, το παρακολουθούμε καιρό και το χαρακτηρίζουμε ως “σοβαρό και έγκυρο”.

 

Από την πλευρά μας, σκεπτόμενοι απλά, καταλήγουμε στο ότι, η Ευρώπη, πλήρωσε πολύ αυστηρά την ανοχή της και την απρονοησία της να μην ελέγχει τις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 2000-2009, οι οποίες (δημοσιεύοντας πλαστά λογιστικά στοιχεία - greek statistics) καταχρέωσαν και μετά χρεοκόπησαν τη χώρα, διακινδύνεψαν το ευρώ και τώρα, μετέφεραν το χρέος στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (προσωρινά, επειδή το χρέος πάντα στη δική μας πλάτη θα παραμένει). Και αυτή τη φορά, που οι ευρωπαίοι μοιράζουν λεφτά κιόλας (μέσω των προγραμμάτων ανάκαμψης), δε θα αφήσουν τον κάθε πρωθυπουργό που δρα ως “κομματάρχης”, να λειτουργεί το κράτος με τις παλαιοκομματικές πρακτικές των προηγούμενων δεκαετιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε μας αρέσει, είτε όχι, συμμετέχει πλέον στο οικονομικό ρίσκο που λέγεται “Ελλάδα και δημοσιονομική της κατάσταση” και μέσω της Ελλάδας, ρισκάρεται το ευρωπαϊκό νόμισμα και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

 

Έχοντας αυτά υπόψη μας, επαναλαμβάνουμε ότι, στον κατάλογο με τα “προβλήματα” της χρηματιστηριακής αγοράς, βρίσκεται και ένα στοιχείο που λέγεται “πολιτικό ρίσκο της χώρας”. Αυτό, θα πρέπει πάντα να το λαμβάνουμε υπόψη μας.

 

Κατά τ’ άλλα, η εξέλιξη της αγοράς κατά τις ημέρες αυτές, υπήρξε θετική.

Η εξέλιξη αυτή, αναδεικνύει για ακόμη μία φορά, την αξία του “απόλυτου συστήματος”. Την αξία του ως “οδηγού” στη λήψη αποφάσεων.

Πολλοί θα βιώσατε την αγωνία του συμμετέχοντος στην αγορά, όταν, στις 24/1/2022, ο δείκτης υποχώρησε στις 914 μονάδες και όταν όλοι έγραφαν (για ακόμη μία φορά) για την επικείμενη καταστροφή.

 

(Σήμερα, διαβάζουμε στο capital.gr, ένα ενδιαφέρον άρθρο που αναφέρεται στην τελευταία “ανάλυση” της μεγάλης διεθνούς τράπεζες, UBS: “UBS: Προετοιμαστείτε για το μεγάλο come back του ράλι στις αγορές – Οι τρεις λόγοι που οι μετοχές θα "τρέξουν" και πάλι”  (εδώ).

 

Και αναρωτιέμαι: Δε ντρέπονται λίγο; Είναι οι ίδιοι που πριν 2-3 μέρες έγραφαν για τη …συντέλεια του κόσμου! Είναι οι ίδιοι που προειδοποιούσαν για τη μεγάλη διόρθωση.

Όχι, δε ντρέπονται. Επειδή οι τράπεζες αυτές, ζουν από τα παχυλά πορτοφόλια, που δεν έχουν άλλη λύση στη διαχείριση των χρημάτων τους και σπεύδουν σ’ όλους αυτούς τους διαχειριστές και τους συμβούλους, που πετυχαίνουν “μαύρες και μίζερες” αποδόσεις, αλλά που όμως αμείβονται με εξωφρενικά υψηλές αμοιβές.

 

Ας το πούμε για ακόμη μία φορά. Άλλωστε είναι το “μότο” μας:

Δε γνωρίζουμε ποιές θα είναι οι εξελίξεις στις αγορές στο επόμενο διάστημα Μπορούμε όμως να σχεδιάσουμε τον τρόπο που θα αντιδράσουμε, όταν αυτές συμβούν.

 

Προσπαθούμε να έχουμε άποψη. Προσπαθούμε να κάνουμε προβλέψεις (και δόξα τω Θεώ, πετυχαίνουμε αρκετά καλά). Προσπαθούμε να πετυχαίνουμε καλές αποδόσεις στο επενδυτικό μας χαρτοφυλάκιο (σήμερα βρισκόμαστε στο +92,24%, έναντι +39,02% του Γενικού Δείκτη, από την 26/2/2019 (δείτε εδώ)). Όμως, αυτό που κυρίως σας υποσχόμαστε ότι, θα είμαστε “εντός αγοράς” όταν η αγορά είναι ανοδική και θα βγούμε με ταχύτητα “εκτός αγοράς”, όταν η αγορά γίνει πτωτική.

 

Το απόλυτο σύστημα, επανήλθε σε μία “κατάσταση ασφάλειας” (εδώ) . Μετά από την άνοδο των τελευταίων ημερών, η τιμή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 ημερών βρίσκεται πλέον στις 898,41 μονάδες και απέχει 5,90% από την καμπύλη του ΓΔ. Ο κίνδυνος εξόδου δεν έχει απομακρυνθεί. Όμως, η αγορά διατηρεί την ανοδική της τροχιά και εκτιμούμε ότι, μπορεί να φτάσει στις 1.000, πριν “ανάψει φωτιά” στην Ουκρανία (πιθανότατα μετά τις 20/2/2022). Όμως, θα εξαρτηθεί από τις “διαρροές” που θα υπάρξουν για τα αποτελέσματα μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών.

 

Αναφορικά με την Ουκρανία, θεωρώ ότι, μάλλον είχαμε υποτιμήσει τον κίνδυνο σε πρόσφατο άρθρο. Αν συμβεί κάτι, μπορεί να είναι σοβαρό. Όμως, θα επανέλθουμε σ’ αυτό. Έχουμε το χρόνο.

 

Καθώς ολοκληρώσαμε τον κατάλογο με την επενδυτική άποψη, σε κάθε μετοχή (ήταν κάτι που το ζητήσατε), θα τον δημοσιεύσουμε αύριο το πρωί.

 

Καλό σας βράδυ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text