Αρχική | Απόλυτο Σύστημα | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Εντυπωσιακή, αλλά και ιδιαίτερα θετική, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών

Εντυπωσιακή, αλλά και ιδιαίτερα θετική, η άνοδος των τραπεζικών μετοχών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Θετικές δείχνουν οι εξελίξεις, για το μεγαλύτερο μέρος των χρηματιστηριακών αγορών, οι οποίες, κατά τα φαινόμενα, ξεπερνούν την αρνητική επίδραση από τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής, από το σύνολο των κεντρικών τραπεζών σε όλο το κόσμο.

Είχαμε αναφέρει ότι, η σταδιακή “διαρροή” πληροφοριών και εκτιμήσεων, από τη FED ή από άλλες πηγές, επέτρεψε στις αγορές να προσαρμοστούν, με σχετική ηπιότητα, στο νέο περιβάλλον. Έχουμε επίσης αναφέρει ότι, οι αγορές “μισούν” τους αιφνιδιασμούς. Και δεν αιφνιδιάστηκαν και τους δόθηκε χρόνος προσαρμογής. Εξακολουθούμε να αναφέρουμε ότι, δεν αναμένουμε κάτι θεαματικό απ’ αυτές σ’ αυτή τη φάση, όμως -και αυτό είναι το πιο σημαντικό- το ενδεχόμενο μιας βαθιάς και κάθετης πτώσης, δείχνει να απομακρύνεται.

 

Η αγορά της Αθήνας, δείχνει να “ξαφνιάζεται” από την εμφάνιση του παράγοντα του “πολιτικού ρίσκου” στο προσκήνιο. Ευτυχώς, δεν έχει -μέχρι στιγμής- προκαλέσει κάποια μεγάλη βλάβη. Προς το παρόν, βλάπτονται μόνον οι προοπτικές, ενώ η παρούσα εικόνα διατηρείται, σχετικά αμετάβλητη, ή καλύτερα, δεν αναμένουμε κάποιες μεγάλες ανατροπές ή κάποια πτώση που θα μεταβάλει τη μακροχρόνια πορεία της αγοράς.

 

Παρακαλούμε να διαβάσετε το πρωινό σημείωμά μου, όπου αναφέρεται η ανατροπή που προκαλεί στις προσδοκίες μας, η εμφάνιση του πολιτικού ρίσκου, στην παρούσα φάση (εδώ).

Παράλληλα, να διαβάσετε το άρθρο μας για την πορεία και τις προβλέψεις της πορείας των ομολόγων. Εκτιμώ ότι το θέμα των ομολόγων θα μας απασχολήσει σημαντικά στο μέλλον και για το λόγο αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε πώς κινούνται τα μεγέθη, αλλά και τί να περιμένουμε (εδώ).

 

Το αισιόδοξο στοιχείο της σημερινής συνεδρίασης ήταν η άνοδος του τραπεζικού κλάδου και γενικά, των τραπεζικών μετοχών, πλην της ΕΤΕ.

Καθώς ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 22,6% από την αρχή του έτους, είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει ικανοποιητική ροή κεφαλαίων προς τις μετοχές του.

Αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό στοιχείο για το μέλλον της αγοράς. Το γιατί, το έχουμε σημειώσει πολλές φορές. Όμως, θα πρέπει να προσθέσουμε και κάτι ακόμη: Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης της χρηματιστηριακής αγοράς, σε φάση κατά την οποία οι τραπεζικές μετοχές σημειώνουν άνοδο. Και δεν έχει να κάνει τόσο με τη βαρύτητα που έχουν (λόγω κεφαλαιοποίησης) οι μετοχές στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη. Αλλά με τη βαρύτητα που έχουν στο ψυχολογικό κλίμα της αγοράς.

 

Αγοράζονται ακόμη οι τραπεζικές μετοχές;

Η απάντησή μας θα είναι η ίδια που δίνουμε κάθε φορά: Σημασία δεν έχει πότε αγοράζεις μια μετοχή, αλλά πώς και πότε την πουλάς. Καθώς βρισκόμαστε στην αρχή μιας ανοδικής αγοράς (ας καθυστερεί ακόμη ή και ας “ταλαιπωρείται” από τα προβλήματα που υπάρχουν σ’ αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα), πολλές μετοχές αγοράζονται. Μεταξύ αυτών και οι τραπεζικές.

 

Συμπερασματικά, η αγορά μας, για μία ακόμη φορά, δε βρίσκεται στην καλύτερη φάση της. Εκτιμούμε ότι θα αντέξει τις πιέσεις, ή τέλος πάντων, ακόμη και σε περίπτωση πτώσης, εκτιμούμε ότι τα περιθώρια μιας πτώσης είναι μικρά. Δεν ανατρέπονται οι απόψεις που εκφράζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό (σχεδόν 4 χρόνια τώρα), όμως, ενδέχεται να βρεθεί μία ακόμη “ταλαιπωρία” μπροστά μας.

 

Τις ημέρες αυτές, ανεβάσαμε αρκετά καινούργια στατιστικά ή ενημερωτικά στοιχεία:

α) Την επίδραση των μετοχών στην εξέλιξη του Γενικού Δείκτη και του FTSE25 (εδώ, στη τρίτη και τέταρτη σειρά του πίνακα).

β) Το ημερολόγιο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και των εταιρικών γεγονότων (εδώ, στην πρώτη και δεύτερη σειρά του πίνακα).

γ) Τις προβλέψεις για την εξέλιξη των επιτοκίων των ομολόγων (εδώ, στην πρώτη και δεύτερη σειρά του πίνακα).

 

Να τα παρακολουθείτε. Δημιουργούμε μία από τις καλύτερες “γωνιές” στατιστικών στοιχείων στην Ελλάδα. Και τα περισσότερα απ’ αυτά είναι πρωτότυπα. Όλα είναι μελετημένα για να μπορούν να σας δίνουν κάτι.

 

Καλό σας βράδυ.





Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text