Αρχική | Χαρτοφυλάκια | Απόλυτο Σύστημα - Ελεύθερη Πρόσβαση | Μία πτώση που, σε μας, φαίνεται ως λογική.

Μία πτώση που, σε μας, φαίνεται ως λογική.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πριν από μερικές μέρες, αναρωτιόμασταν για τους λόγους που οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνταν ανοδικά (και μάλιστα πλησιάζαν τα ανώτερα επίπεδα της τελευταίας διετίας), μέσα σε ένα τόσο εύθραυστο και εύφλεκτο διεθνές επενδυτικό περιβάλλον (εδώ).

Αρνούμασταν να αποδεχτούμε ότι, η εξέλιξη αυτή βασιζόταν σε κάποια κατανοητή λογική. Εν τούτοις, όπως είμαστε δεσμευμένοι, είχαμε αναφέρει ότι, θα ακολουθούσαμε τα σήματα του “απόλυτου συστήματος”, παρά το ότι, μία είσοδός μας στην αγορά, θα ήταν πιθανό να μας οδηγήσει σε μικρές ζημιές.

 

Η χθεσινή συνεδρίαση υπήρξε κομβική. Ο Γενικός Δείκτης, σε κάποια στιγμή, ξεπέρασε ακόμη και τις 900 μονάδες και αν έκλεινε πάνω από τις 897 μονάδες, θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αγορές. Τελικά ο ΓΔ έκλεισε χαμηλότερα από το “σημείο εισόδου” μας.

 

Χθες βράδυ, παρακολουθούσα την πτώση των αμερικανικών αγορών. Η κίνησή τους έδειχνε ότι η ίδια κατάσταση θα ακολουθούσε και σήμερα. Και έτσι, θα απομακρυνόταν ή θα αναβαλλόταν το ενδεχόμενο ύπαρξης σήματος εισόδου και στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

 

Η σημερινή συνεδρίαση στην Ελλάδα, μας προκάλεσε εντύπωση. Όλοι θυμόμαστε όταν, στο παρελθόν, σε μικρές πτώσεις στο εξωτερικό, ο ελληνικός δείκτης κατέρρεε. Σήμερα -αλλά και αρκετό καιρό τώρα- αντέχει.

 

Τί σημαίνουν όλα αυτά;

Κατά την άποψή μας, η λογική του φόβου από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, καταλαμβάνει τις αγορές. Σήμερα, στις 9:00 μμ, αναμένεται η δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED. Σ’ αυτά, ίσως υπάρξουν στοιχεία που θα φοβίσουν ακόμη περισσότερο τις αγορές.

Για μας, η ημερομηνία “κλειδί” είναι η 12η Απριλίου, οπότε και θα δημοσιευθεί ο πληθωρισμός για το μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ. Εκτιμούμε ότι θα είναι εντυπωσιακά υψηλός και ότι θα προκαλέσει αύξηση του φόβου για το τί θα μπορούσε να συμβεί.

 

Η ελληνική αγορά, έχει το “πλεονέκτημα” ότι δεν είχε καταγράψει άνοδο κατά τα προηγούμενα χρόνια και συνεπώς, οι όποιες “φούσκες” είναι περιορισμένες. Κατά δεύτερο, η ελληνική οικονομία έχει τη δυναμική για να πετύχει υψηλότερους (από άλλα δυτικά κράτη) ρυθμούς ανάπτυξης κατά το 2022. Τέλος -και αυτό είναι πολύ σημαντικό- από φέτος, επανεμφανίζονται στο προσκήνιο οι τράπεζες, οι οποίες ξεπέρασαν μία εξαιρετικά προβληματική και ζημιογόνα φάση 14 ολόκληρων ετών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και κάνει την ελληνική αγορά να διαφοροποιείται θετικά.

 

Τα σήματα του απόλυτου συστήματος:

Το νέο “σημείο εισόδου”, μετά και το σημερινό κλείσιμο, για αύριο, βρίσκεται κοντά στις 896,75 μονάδες. Δηλαδή, παρατηρούμε ότι, η καθημερινή μεταβολή της καμπύλης του ΚΜΟ-200 είναι πλέον πολύ μικρή. Αυτό, όπως έχουμε εξηγήσει, συμβαίνει επειδή οι τιμές του ΓΔ κατά τις προηγούμενες 200 συνεδριάσεις βρίσκονταν γύρω από τα σημερινά επίπεδα τιμών και συνεπώς, καθώς κάθε μέρα, από τον τύπο υπολογισμού του ΚΜΟ-200,  αφαιρείται η 200η συνεδρίαση και προστίθεται η σημερινή, η μεταβολή είναι πολύ μικρή.

 

Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα. Όπως υπολογίζουμε, εάν οι τιμές του ΓΔ κατά τις επόμενες 40 μέρες παραμείνουν γύρω από τις 840-880 μονάδες, η τιμή της καμπύλης ΚΜΟ-200 δε θα μεταβληθεί ουσιωδώς. Με άλλα λόγια, εάν δεν υπάρξει “βύθιση” της χρηματιστηριακής αγοράς, το σύστημα θα μας δώσει σήμα εισόδου, γύρω από τα σημερινά επίπεδα. Αυτό, δεν είναι θετικό, αλλά ούτε και αρνητικό. Και δείχνει ότι, το σύστημα λειτουργεί με “ωριμότητα”, χωρίς μεγάλο κίνδυνο. Στην παρούσα φάση άλλωστε, το ζητούμενο δεν είναι η μεγιστοποίηση των κερδών, αλλά η διασφάλιση του κεφαλαίου.

 

Αν υπάρξει “βύθιση” (μεγάλη πτώση) της αγοράς, θα είμαστε “απ’ έξω”.

Μπορεί να υπάρξει βύθιση;

Ουδείς γνωρίζει. Αν κάτι πολύ κακό συμβεί στο εξωτερικό, δε θα αποκλείαμε μία μεγάλη πτώση και στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, νιώθουμε ασφαλείς. Δε θα χάσουμε το “τρένο” της ανόδου, αν ανέβει η αγορά (αφού, θα μπούμε στην αγορά, κάπου γύρω από τα σημερινά επίπεδα), ενώ θα παραμένουμε “εκτός αγοράς”, σε περίπτωση βύθισης. Η κατάσταση αυτή, είναι για πολλούς, κουραστική, όμως είναι  ασφαλής.

 

Αν η αγορά υποστεί μεγάλη πτώση, θα κρίνουμε την κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί τότε και θα δούμε πώς θα τη διαχειριστούμε, ώστε, με ασφάλεια, να εκμεταλλευθούμε τις χαμηλές τιμές.

 

Αν απόψε υπάρξει θετική ανατροπή στην πορεία της Wall Street, ή αν υπάρξει μεγάλη πτώση, αύριο θα υπάρχει έκτακτο πρωινό σχόλιο.

 

Επίσης, νωρίς το πρωί, θα υπάρχει μία ανάλυση των αποτελεσμάτων της ΔΕΗ, όπου η εικόνα έχει ωραιοποιηθεί και πολιτικοποιηθεί, ενώ τα πράγματα έχουν διαφορετικά και είναι αμφίβολο για το εάν η εταιρία μπορέσει να πετύχει στο επενδυτικό της σχέδιο.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text